Armonii în grădina viselor. Serată muzicală dedicată solstițiului de vară

Casa Eliad, bijuterie arhitectonică din secolul al XVIII-ea va găzdui joi, 20 iunie, ora 19.30 recitalul susținut de soprana Cleopatra David și pianistul Ionuț Diaconu, în care lucrări de Liszt, Debussy, Ravel vor fi aduse în lumină  pentru a celebra sosirea Solstițiului de vară.  Intitulată "Armonii în grădina viselor", serata propune o călătorie sonoră ilustrată prin rafinament, virtuozitate și emoție.

Bilete: www.blt.ro/armonii-in-gradina-viselor.html

Early bird: 30% reducere doar până pe 7 iunie

 

Solstițiul de vară marchează cel mai lung și luminos moment al anului, când natura atinge apogeul splendorii sale, inundând sufletele cu parfumul florilor, căldura și lumina mult așteptate. Într-o perioadă de reverie și contemplare, muzica reflectă delicatețea și culoarea acestui anotimp plin de farmec. Compozițiile lui Liszt, Debussy sau Ravel, fie viguroase și pasionale, fie delicate și cu armonii aerate, creează atmosfera ideală pentru a celebra gloria solară, transportându-ne într-o lume a viselor și inspirației. Soprana Cleopatra David și pianistul Ionuț Diaconu sunt interpreții care vor îmbina momentele muzicale într-o enigmatică experiență senzorială și spirituală.

Muzician, eseist, Cleopatra David s-a născut într-o veche familie de intelectuali și artiști români. Soprana își dedică activitatea interpretării muzicii de cameră și de operă, cel mai recent proiect important fiind spectacolul independent Bach, colegul de birou în regia lui Alexandru Pătrașcu. Vocea sa lirică și cu o timbralitate unică a fost admirată pe numeroase scene din România, Italia, Finlanda, Armenia, Franța, Marea Britanie și India și este invitată să susțină masterclassuri și workshopuri de tehnică vocală. A obţinut titlul de Doctor în anul 2010 sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu și este câștigătoarea Premiului I la rezidența artistică EUbyLakes organizată de Irradiare cu sprijinul Comisiei Europene. Cleopatra David este câștigătoare a Bursei George Enescu oferită de Institutul Cultural Român în anul 2024.

 

Pianistul Ionuț Diaconu este doctorand al  Universității Naționale de Muzică din Bucuresti, iar de-a lungul formării sale a fost și bursier Erasmus la Escola de Musica e Artes do Espetaculo din Porto unde a lucrat cu prof. dr. Constantin Sandu și la Academia de Muzică ,,Franz Liszt’’ din Budapesta unde a studiat cu prof. dr. Dávid Báll și prof. dr  Katalin Falvai. De asemenea, a participat și la cursuri de măiestrie susținute de pianiștii Eduard Kunz, Catarina Vivarelli, Josu de Solaun, Laura di Paolo, Daniela Andonova, Corina Ibănescu, John Twaites, Javier Torres, Antonio Galera, Balazs Fulei, Antonio Oliveira și Mamiko Suda. A fost timp de mai mulți ani bursier al Fundației Regale ,,Margareta a României“, SoNoRo și UNIMIR. Este laureat al mai multor concursuri internaționale, iar activitatea profesională include atât recitaluri susținute în România, Spania, Portugalia, Ungaria și Italia, cât și apariții pe scena de concert, alături de ansambluri ca Orchestra de Cameră Radio  sau Filarmonica Arad. 

 

Adresa : Casa Eliad, Bd Mircea Vodă 5

 
 
 

Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de de Filarmonica de Stat Sibiu, care, în acest an, a invitat cele două producții independente de teatru muzical ale Asociației Culturale Nirmal Art, La serva padrona și Bach, colegul de birou, a căror regie este semnată de Alexandru Pătrașcu. Spectacolul a avut loc în seara zilei de 9 mai la Sala Thalia, unde Orchestra Filarmonicii din Sibiu a evoluat alături de Ieronim Buga (leading continuo) și de sopranele Milița Pantin și Cleopatra David, baritonii Andrei Marinache și Constantin Doppler, basul Ștefan Lamatic și tenorul Sebastian Toșa. Coregrafia a fost semnată de cunoscuta balerină Marina Minoiu. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, care, în acest an, a invitat cele două producții operatice independente ale Asociației Culturale Nirmal Art, La serva padrona și Bach, colegul de birou, a căror regie este semnată de Alexandru Pătrașcu. Reprezentația a avut loc pe 9 mai, de Ziua Europei, la Sala Thalia, unde Orchestra Filarmonicii a evoluat alături de sopranele Milița Pantin și Cleopatra David, baritonii Andrei Marinache și Constantin Doppler, basul Ștefan Lamatic și tenorul Sebastian Toșa sub conducerea muzicală a lui Ieronim Buga (leading continuo). Coregrafia a fost semnată de cunoscuta balerină Marina Minoiu. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Spectacolul s-a dovedit o colaborare optimă între o orchestră simfonică și un proiect independent de operă, al cărei rezultat a fost un eveniment mai complex decât o simplă operă în concert. O producție minimalistă dar modernă, cu regie actualizată și chiar localizată (cu referințe la zona Sibiului), în care soliștii au jucat roluri nu doar le-au cântat, punerea în scenă a celor trei lucrări (La Serva Padrona de Pergolesi , Cantata Țăranilor BWV 212 și Cantata cafelei BWV 211 de Bach) a redefinit experiența operistică într-o interpretare proaspătă și convingătoare, oferind o perspectivă originală, amuzantă dar și profundă a subiectelor abordate. Publicul a fost surprins plăcut de acest demers, descoperind că modernitatea regiei n-a făcut decât să releve actualitatea muzicii compuse acum 300 de ani de Pergolesi și Bach.

Evenimentul a adăugat culoare și condiment stagiunii simfonice tradiționale bazate pe concerte instrumentale și simfonii, prezervând misiunea instituției, cea de promovare a valorilor muzicii clasice. Colaborarea cu Filarmonica Sibiu a fost excelentă pe toate planurile: administrativ, tehnic și artistic. Sala Thalia, cel mai vechi teatru din România, în care muzica lui Mozart era cântată acum mai bine de două secole și unde au concertat Johannes Brahms și Joseph Joachim, a fost un loc care a inspirat pe toți artiștii din spectacol.

Acest proiect operatic a demonstrat încă odată că are un potențial benefic pentru comunitate și pentru toți cei implicați, oferind publicului o experiență neobișnuită, amuzantă la un nivel artistic excelent.

„Anul acesta sărbătorim a 5-a ediţie a Summitului Muzical European, gândindu-ne la ceea ce publicul iubeşte foarte mult la Sibiu - spectacolul de operă. Din mai multe motive am ales să facem într-o singură seară două mini-spectacole de operă, le-am spus noi 'operă de buzunar' şi îl cântăm pe Bach şi Pergolesi", declară Cristian Lupeș pentru Agerpres

https://www.agerpres.ro/cultura/2024/05/10/reportaj-cinci-ani-de-la-summitul-de-la-sibiu-sarbatoriti-in-singurul-bastion-militar-din-romania-transformat-intr-unul-cultural--1292668

La Serva padrona (Giovanni Battista Pergolesi) a fost prima producție de operă a Asociației Nirmal Art și a constituit debutul regizoral al lui Alexandru Pătrașcu. După doi ani de la premieră, timp în care producția a fost invitată și la Festivalul Internațional de Operă Elena Teodorini organizat de Opera Română Craiova, distribuția s-a îmbogățit cu participarea tinerei soprane Milița Pantin, iar rolul Uberto a fost interpretat de Andrei Marinache. Bach, colegul de birou a avut premiera în acest an și constă din punerea în scenă într-o concepție unică a cantatelor BWV 212 și 211 de Johann Sebastian Bach. Alexandru Pătrașcu a răspuns provocării și a realizat o dramaturgie originală care integrează teatral cele două lucrări, iar acțiunea constituită reflectă realitatea contemporană. Spectacolul din 9 mai i-a avut în distribuție pe Constantin Doppler și Sebastian Toșa, care s-au alăturat sopranei Cleopatra David și basului Ștefan Lamatic .

Detalii despre Summitul Muzical European: https://sibiulazi.ro/2024/05/10/video-summit-de-ziua-europei-la-filarmonica-de-stat-sibiu

Echipa proiectului

Ieronim Buga - pianist acompaniator şi membru al mai multor ansambluri camerale

Cleopatra David – soprană, muzicolog și manager de proiect, câștigătoare a Bursei George Enescu în anul 2024

Ștefan Lamatic – bas, colaborează cu Opera Națională din București și evoluează ca solist în stagiunea vocal-simfonică a Filarmonicii bucureștene

Milița Pantin – soprană, membră a Studioului Experimental de Operă Ludovic Spiess

Andrei  Marinache – bariton, membru al Studioului Experimental de Operă Ludovic Spiess

Constantin Doppler – bariton, solist independent cu multiple colaborări internaționale și 50 de premii la competițiile naționale și internaționale.

Sebastian Toșa – tenor, este masterand laAcademia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, colaborează cu Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de Stat din Sibiu etc.

Alexandru Pătrașcu - critic, autorul blogului Despre Opera și corespondent al revistei britanice Opera Magazine

Marina Minoiu – balerină internațională, a fost prim-solista la Opera

 Națională București și colaborează cu  The Royal Danish Ballet

 

Expoziția dedicată lui William Blake ajunge la Ploiești

În perioada 13-17.05.2024, în holul Bibliotecii Județene "Nicolae Iorga" Prahova, Ploiești, se desfășoară expozitia foto-documentară "William Blake in lumina Sahaja Yoga  de Carol și Luis Garrido (Marea Britanie) sub egida Asociatiei Culturale Nirmal Art și a Asociatiei Sahaja Yoga-Romania. Vernisajul va vea loc luni, 13 mai, la  orele 17.00, iar expoziția va putea fi vizitată zilnic între orele 9.00-18.00

Un minunat prilej de a veni în contact cu spritualitatea engleză si universală, cu principii și explicații pe care Sahaja Yoga, prin Realizarea Sinelui le poate revela, prezentarea detaliată a picturii marelui artist și profet, premergător al Romantismului reprezintă o premieră în lumea culturală românească. Căutătorii avizi de cultură și spiritualitate sunt așteptați cu drag !

Realizată de Carol și Luis Garrido (Marea Britanie), care au făcut timp de 14 ani o muncă de cercetare care, printre altele, a dus la descoperirea mormântului real al poetului, pictorului și profetului William Blake în 2018, expoziția este prezentată în traducere românească și este dedicată S S Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, personalitate care a promovat ea însăși arta lui Blake. Intrarea este liberă

Echipa proiectului:

Expoziție alcătuită și documentată de Carol și Luis Garrido

Traducere în limba română de Anca Ionescu și Dragoș Rusu

Corectura: Daniela Iurea

Curator: Anca Ionescu

Povestea expoziției Pictura lui William Blake în lumina Sahaja Yoga, pe care au realizat-o Carol și Luis Garrido începe în anul 1984, la Londra, unde însăși Shri Mataji Nirmala Devi, personalitatea spirituală care a fondat Sahaja Yoga în anii 1970, le prezenta discipolilor în casa ei un album cu picturi de William Blake, în care au fost identificate detalii care descriu canale energetice, chakre, dar și tattwas (principii divine în filosofia vedică) și chiar temele legate de practica detaliată a Sahaja Yoga; o atenție deosebită a fost acordată modului particular în care erau reprezentați Fecioara și Pruncul Isus. Dincolo de mesaje cifrate și de simboluri, picturile lui William Blake emiteau vibrații imense și o bucurie extraordinară, iar entuziasmul lui Shri Mataji a fost molipsitor în întreaga colectivitate. Shri Mataji a vizitat ulterior, împreună cu sahaja yogini din Londra, Galeria Tate Britain, unde fiecare pictură a fost analizată cu mare atenție. Shri Mataji a demonstrat sursa vibrațiilor, iar cei prezenți au fost invitați să le verifice.

Expoziția realizată de Luis Garrido conține conține o selecție de aproximativ 150 de picturi ale lui William Blake prezentate în trei părți, dintre care, la Biblioteca Metropolitană vor fi prezentate 70. Această mică serie de picturi demonstrează că există nenumărate „Reflectări de principii Sahaja Yoga în William Picturile lui Blake”.

Shri Mataji a declarat că „Sahaja Yoga este destinată oamenilor care au o inimă foarte mare, în care Iisus Hristos ar putea fi adorat. De aceea William Blake a spus foarte clar că Anglia ar trebui să fie Ierusalimul”.

Shri Mataji Nirmala Devi, personalitate care a trăit o viață dedicată transformării vieților oamenilor prin descoperirea și dezvoltarea propriei lor naturi spirituale, a dezvoltat tehnica Sahaja Yoga începând cu anii ’70. Această disciplină implică activarea energiei Kundalini, prin care oamenii pot ajunge la o stare de echilibru și pot dezvolta calitățile intelectuale și creative. Shri Mataji a călătorit în întreaga lume timp de peste 40 de ani, ținând discursuri și seminarii și oferind învățături practice pentru mii de oameni. De-a lungul activității sale, Shri Mataji a primit Medalia Păcii a Națiunilor Unite, Premiul Pleiade 1996 (Italia) sau Medalia de aur decernată de Secretariatul „Eco Forum”.

Avocat britanic de origine portugheză, Luis Garrido a făcut parte timp de 12 ani din conducerea Societății Blake din Londra și a realizat o muncă de cercetare (în colaborare cu Societatea Blake și cu Primăria Londrei) privind amplasamentul mormintelor lui William Blake și soției sale, Catherine, identificând locul exact al acestora. A publicat mai multe studii apreciate de cercetătorii din întreaga lume ai operei marelui poet și pictor englez, printre care  unul despre Isus Hristos în pictura lui Blake. În prezent, Luis lucrează la un nou proiect de cercetare privind conexiunea dintre filosofia lui William Blake și curentele filosofice tradiționale asiatice. În toată această activitate i-a fost alături soția sa, Carol Garrido (M A) arhitect peisagist, fost membru acreditat al Institutului de Peisagistică și al comitetului Societății Blake.

 

 

 

 

În birou cu BacH

A trecut o lună de când a avut loc premiera spectacolului Bach, colegul de birou, unde regizorul Alexandru Pătrașcu a reunit cantatele BWV 211 și 212 într-o dramaturgie unică, inspirată atât de libretele lucrărilor, dar și de realitatea imediată.

Într-o clădire de patrimoniu din sectorul 2 (Casa Bolintineanu), locul unde se întrunește comunitatea antreprenorilor români (Romanian Business Club), echipa care a realizat producția independentă de operă La Serva Padrona în anul 2022 a venit cu un nou proiect, în în parteneriat cu Institutul „Goethe” și postul Radio România Muzical.

Cu un titlul situat la granița dintre teaser și spoiler reprezentația a folosit resursele muzicale și umorul textelor scrise acum 300 de ani într-o construcție nouă, originală și care tratează realitatea socială a anului 2024.

 

Dar mai multe despre cum a fost spun cronicile apărute, pe care vă invităm să le răsfoiți.

Ne vom revedea curând !

„Nu știu alții cum au fost, dar pe mine m-a prins jocul acesta. După spectacol, nu mi-am dorit nimic mai mult decât să savurez o cafea bună și cred că a fost una dintre cele mai „armonioase” cafele de care am avut parte; era de parcă mi-aș fi băut cafeaua cu colegul meu de birou, Bach.”

 

Călin Hera: Am fost la „Bach, colegul de birou”. De la BWV la BMW

https://calinhera.com/2024/02/16/am-fost-la-bach-colegul-de-birou-de-la-bwv-la-bmw/

 

„Ovațiile la scenă deschisă au subliniat reușita reprezentației, care a umplut de bucurie sufletele spectatorilor. Casa Bolintineanu, deși un spațiu impropriu pentru manifestări culturale de un asemenea calibru, s-a străduit să fie o gazdă primitoare și a fost înnobilată de acest eveniment.”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România: Bach, colegul de birou” – comedie din muzică de Bach, de mare succes, la Casa Bolintineanu

https://uzpr.ro/06/02/2024/bach-colegul-de-birou-comedie-din-muzica-de-bach-de-mare-succes-la-casa-bolintineanu/

 

 

În interpretarea lor, soliștii vocali din spectacolul Bach, colegul de birou, au reușit să îmbine rigoarea muzicii Baroce (ritmul și tempo-ul părților, unde rolul violoncelului a fost unul de ordonator), cu umorul situațiilor. (Marcel Frandeș, Premiera teatrului muzical Bach, colegul de birou, la Casa Bolintineanu - The Villa din București.)

 

Marcel Frandeș: Premiera teatrului muzical Bach, colegul de birou, la Casa Bolintineanu - The Villa din București.

 

 https://agenda.liternet.ro/articol/28414/Marcel-Frandes/Premiera-teatrului-muzical-Bach-colegul-de-birou-la-Casa-Bolintineanu-The-Villa-din-Bucuresti.html 

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day. 

 Dana Cristescu - #CoffeeBach, faimosul brand de… muzică. For the best coffee in town, call 0-800-BACH! 

https://www.presshub.ro/coffeebach-faimosul-brand-de-muzica-for-the-best-coffee-in-town-call-0-800-bach-318076/

 

#bach #earlymusic #cafea #coffee #opera #notopera #cantata #chambermusic #regietheater #teatru #comedie #cultureandfun

În birou cu BacH

Ştiri

24.05.2024 20:36
Casa Eliad, bijuterie arhitectonică din secolul al XVIII-ea va găzdui joi, 20 iunie, ora 19.30...
11.05.2024 17:52
Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat...
10.05.2024 18:53
În perioada 13-17.05.2024, în holul Bibliotecii Județene "Nicolae Iorga" Prahova, Ploiești, se...
31.03.2024 00:55
În perioada 9 - 11 aprilie 2024 la Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina va fi deschisă publicului...
17.03.2024 22:56
Pe 21 martie 1923, venea pe lume, în India, Shri Mataji Nirmala Devi, cea mai importantă...
12.03.2024 14:08
A trecut o lună de când a avut loc premiera spectacolului Bach, colegul de birou, unde regizorul...
12.03.2024 14:04
CONVOCATOR ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR În data de 18 martie 2024 ora 19.30 Subscrisa Asociatia...
06.01.2024 14:43
Duminică, 4 februarie, la ora 12.00, Casa Bolintineanu din București (The Villa) va găzdui premiera...
30.11.2023 22:46
Prelungim perioada în care vă puteți înscrie la conferințele dedicate poetului și pictorului englez...
20.11.2023 22:41
Serie de evenimente la Biblioteca Metropolitană București În perioada 28 noiembrie  - 12...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Galerie Foto: Home

Echipa noastră

Muzician, eseist, Cleopatra David a obţinut titlul de Doctor cu o lucrare despre compozitori ai secolului XX inspiraţi de cultura şi muzica indiană, lucrare realizată sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu. A făcut un stagiu de cercetare în India, unde a studiat muzică clasică indiană,...

Newsletter

Pentru a fi la curent cu activitatea noastră, scrieți adresa de email în spațiul de mai jos:

Contactati-ne