Poveşti din pădurea fermecată la Festivalul Mozilla 2022

28.02.2022 12:53

Muzica de cameră interpretată de artişti români este pusă în slujba cauzelor ecologice, într-un dialog pe tema schimbărilor climatice

 

Proiectul Tales from the Magic Forest (Poveşti din pădurea fermecată) va fi prezentat în data de 8 martie la ora 20.00 în cadrul festivalului internaţionale Mozilla (MozFest) într-o sesiune virtuală inedită ce va consta dintr-un recital cameral inedit urmat de un dialog pe tema schimbărilor climatice, susţinând şi cauza pădurilor virgine din România. Recitalul este realizat de soprana Cleopatra David, cornistul Sorin Lupaşcu şi pianistul Ieronim Buga, iar programul conţine lucrări de Weber, Reissiger, Schubert, Sinigaglia şi Perepeliţă. Platforma folosită va fi Zoom.


Festivalul Mozilla 2022 (MozFest) se desfăşoară în perioada 7 - 11 martie 2022 şi conţine 340 de evenimente virtuale interactive, constând din workshopuri, dezbateri, recitaluri, expoziţii podcasturi şi evenimente de networking pe teme ca neuro-diversitatea, cultură şi digitalizare, sustenabilitate şi schimbări climatice, fake-news şi dezinformare, etică în era digitală, problemele tineretului etc.


"Cel mai interesant aspect al acestui recital este alăturarea timbrală neobişnuită: vocea de soprană, cornul şi pianul. Pornind de la îmbinările sonore şi de la versurile lucrărilor pe care le cântăm, am ajuns la aceste poveşti pe care le spunem împreună şi care descriu relaţia dintre om şi natură, aceasta fiind pe rând un prieten, un decor pentru o întâmplare sau reflector al trăirilor umane. Cele trei timbruri au fiecare funcţia sa: cornul reprez intă natura, ecoul pădurilor, vocea umană exprimă sentimente şi spune poveşti de la cele mai amuzante la cele mai dramatice, iar pianul, cel mai artificial dintre instrumente, sugerează partea de mecanizare, de tehnologie de care lumea a devenit astăzi dependentă. Dacă în recitalul nostru echilibrul între aceşti trei actori ai lumii de astăzi este unul fericit, sperăm să îl generăm şi în lumea din jurul nostru, pentru că tema pe care o vom dezbate în continuarea recitalului va fi cea a sustenabilităţii, conservării şi a schimbărilor climatice", declară Cleopatra David, coordonatorul proiectului.


Detalii şi înscriere pentru participarea la proiectul Tales from the Magic Forest: schedule.mozillafestival.org/session/J8GQPK-1
Detalii despre Mozfest 2022: www.mozillafestival.org/

Biografiile artiştilor:

Cornistul Sorin Lupascu a urmat cursurile Liceului de Arta "O. Bancila", Iaşi, clasa prof. N. Musteata şi apoi Universitatea de Muzica, Bucuresti, clasa prof. N. Lipoczi. A activat la Orchestra Nationala Radio şi în prezent la Filarmonica "G. Enescu", Bucuresti. Membru fondator al "Romanian Brass Ensemble", "Profil" (muzica contemporana). Membru al cvintetelor de suflători "Concordia" şi "Ars Ventus". Participa la diverse turnee, înregistrări audio-video, cu ansamblurile mai sus-menţionate în Europa, Asia, etc. colaborând cu artişti renumiţi ca Placido Domingo, Vadim Repin, Daniel Barenboim, Neville Mariner, Rudolf Buchbinder, Paavo Jarvi, s.a.


Muzician, eseist, Cleopatra David a obţinut titlul de Doctor cu o lucrare despre compozitori ai secolului XX inspiraţi de cultura şi muzica indiană. A făcut un stagiu de cercetare în India, unde a studiat muzică clasică indiană, stilul Carnatic. Activitatea sa profesională se desfăşoară în domeniul criticii muzicale dar şi al interpretării muzicii de cameră şi de operă. A cântat şi susţinut masterclassuri în România, Italia, Finlanda, Armenia şi India. A organizat proiectele: Turneul Naţional Comorile Persiei, anul Tagore. 100 de ani de la decernarea Premiului Nobel, Stagiunea de concerte Sangit Chamber Ensemble 2013- 2019, Glorie Mamei - 2015, Festivalul Primăvara Spiritului 2016-2019 , coorganizator pentru Atelier de meditaţie la Biblioteca Metropolitană, şi Junge Talent Masterclass, 2016 împreună cu Los Angeles - Moscow Music School şi Austrian Imperial Arts.

Ieronim Buga este absolventul Academiei de muzică Bucuresti, secţia Dirijat Cor Academic şi secţia Pian. Din 1994, este angajat ca artist liric şi artist instrumentist în cadrul mai multor instituţii culturale bucureştene, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Naţională Radio, Corul Naţional de Cameră "Madrigal". A participat la numeroase turnee în Spania, Germania, Danemarca, Elveţia. Are o bogată activitate de pianist acompaniator şi este membru al mai multor ansambluri camerale.


MozFest

În ultimii 12 ani, MozFest a creat o mişcare pentru a pune în lumină beneficiile pe care le are internetul asupra umanităţii, faţă de aspectele negative ale folosirii acestuia. Anul acesta, participarea comunităţii în felul în care se scrie istoria este absolut esenţială, pentru că misiunea este o conectare la internet mai bună, mai sănătoasă şi o inteligenţă artificială etică şi legală. Ediţia 2022 cuprinde evenimente, sesiuni de discuţii, şi o analiză critică asupra Inteligenţei artificiale.


Asociaţia Culturală "Nirmal Art"
asociatia.nirmal.art@gmail.com
https://nirmal-art.com/

Contact