Festivalul Internațional Primăvara Spiritului – ediția a treia Muzica Indiei: de la Ramayana la Satya Yuga

27.02.2018 12:33

Festivalul Primăvara Spiritului se va desfășura în acest an între 18 și 27 martie și îi va avea ca invitați pe Pandit Subramanian Bhaskar (solist vocal și conferențiar universitar) și Shubham Andheryia (tabla) din India. Evenimentele vor avea loc în București, Ploiești, Brașov și Cluj și vor consta în concerte de muzică clasică indiană, recitaluri camerale, conferințe, proiecții de film și workshopuri Festivalul celebrează 95 de ani de la nașterea Maestrului Spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga.

Intrarea la toate evenimentele este liberă

Organizat pentru prima dată în anul 2016 in jurul datei de 21 martie, festivalul este dedicat zilei de naștere a maestrului spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga.  Data se suprapune și cu Anul Nou persan (Nawroz), un preambul al Paștelui creștin. Sintagma „Primavara Spiritului“ este o trimitere directă la renașterea spirituală, sau cea de a doua naștere, asa cum a fost descrisă în paginile Noului Testament prin citarea Mântuitorului însusi și care nu este altceva decât Realizarea Sinelui.

Ediția din acest an a festivalului este realizată de Asociațiile Nirmal Art și Sahaja Yoga România în parteneriat cu Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național al Literaturii Române din București,Teatrul Elisabeta din București, Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Transilvania din Brașov și Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Centrul de Studii Indiene din Cluj.

Calendarul evenimentelor

18.03 Muzeul Național al Literaturii Române din București, ora 17.00 - recital muzica indiană

19.03 Universitatea Națională de Muzică București, ora 18.00 - workshop cu Subramanian Bhaskar

20.03 Biblioteca Sadoveanu, ora 18.00 recital cameral cu Sangit Chamber Ensebmle

21.03  Biblioteca Sadoveanu, ora 18.00, conferința: Dincolo de teorii despre libertate și Moksha

22. 03 Teatrul Elisabeta, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar

23.03, Filarmonica din Ploiești, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar

25.03 Academia de Muzica din Cluj, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar

27.03. Centrul Muzical al Universității Brașov, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar

 

Maestrul Subramanian Bhaskar provine dintr-o familie de muzicieni din Sudul Indiei, bunicul său, Pandit Narayana Bhagavathar fiind muzician la curțile regale din Trivancore și Mysore. Deși este născut în Sudul Indiei și familia sa a fost dedicată stilului Carnatic, Subramanian Bhaskar a preferat stilul Hindustani, muzica clasică din Nordul Indiei. Gurul său au fost Pandit V.U.Rajurkar din școala Gwalior Gharana, sub coordonarea căruia a obținut masteratul în muzică. Bhaskar este solist angajat la  All India Radio,  a predat în numeroase școli și academii din India, cariera sa culminând cu poziția de director la  Shri P.K.Salve Kala Pratishtan deschisă de Shri Mataji  Nirmala Devi la Vaitarna, Mumbai și cu cea de conferențiar universitar la College of Music and Dance, din Hyderabad. Este deopotrivă cântăreț și compozitor scriind nueroase bandishuri și bhajanuri inspirate de activitatea sa spirituală. Bhaskar este yogin, practicant al disciplinei Sahaja Yoga și a primit iluminarea direct de la Shri Mataji Nirmala Devi.

Shri Mataji Nirmala Devi este cea mai importantă personalitate spirituală a ultimelor secole. Începând din anul 1970, a călătorit în întreaga lume pentru a da Realizarea Sinelui tuturor oamenilor, indiferent de naţionalitate, rasă, religie sau condiţie socială. Shri Mataji este prima, unica şi singura personalitate în istoria umanităţii, care a oferit Realizarea Sinelui în masă prin metoda Sahaja Yoga, revelată de Sfinţia Sa. Astfel, timp de 40 de ani, a susţinut nenumărate conferinţe publice, oferite tuturor oamenilor în mod gratuit. De învăţăturile sale au beneficiat sute de mii de oameni de pe tot globul, aceştia obţinând iluminarea fiinţei interioare şi ascensiunea spirituală completă. Căutătorii adevărului şi-au îmbunătăţit, prin practica metodei Sahaja Yoga,  starea de sănătate fizică, mentală şi emoţională şi au obţinut echilibrul interior.

"Kundalini a fost descrisă cu mii de ani în urmă, însă acum a venit timpul să vedeți cum se manifestă la nivelul maselor de oameni. Şi aceasta este posibil pentru că a venit timpul înfloririi. La început, arborele are doar una sau două flori. Dar când este vremea să înflorească, bobocii se preschimbă în mii de flori. Acum este momentul." Shri Mataji Nirmala Devi

Artiști participanți la festival: violoniștii Anne Marie Ene și Avadhur Kasinadhuni, soprana Cleopatra David, membri ai Sangit Chamber Ensemble, pianiștii Cristina Popescu Stănești și Toma Verly, soliștii vocali Sorin Bundă și Mihai Lupoaie și sitaristul Victor Beliciu

Asociația Culturală Nirmal Art este organizatoarea evenimentelor de succes Turneul Național Comorile Persiei (ianuarie 2017), Gala muzicilor tradiționale, a Festivalului Primăvara Spirituliui și a ciclului de conferințe Atelier de meditație. Este alcătuită din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea.

Sahaja Yoga Româniaîși desfășoară activitatea în cadrul unor organizaţii nonprofit care activează în peste 100 de ţări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversităţii culturale şi implicarea în problemele comunităţii. Cursurile, susţinute de voluntari în întreaga lume, sunt publice şi gratuite. Asociaţia Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfăşoară activităţi în aproape toate marile oraşe ale ţării.

Asociaţia  Culturală “Nirmal Art” https://nirmal-art.com    asociatia.nirmal.art@gmail.com, +40721433018

Asociația Sahaja Yoga Romania www.sahajayoga.ro, office@sahajayoga.ro,   0745580936  

 

Contact