Expoziția dedicată lui William Blake ajunge la Câmpina
Tag-uri:
yoga | Sahaja Yoga | Shri Mataji Nirmala Devi | William Blake | pictura | expozitie | simboluri | conferinta | meditatie | spiritualitate | dezvoltare personala | evolutie
În perioada 9 - 11 aprilie 2024 la Casa de Cultură Geo Bogza din Câmpina va fi deschisă publicului expoziția foto-documentară William Blake, un profet al timpurilor moderne, care prezintă pictura marelui artist englez în lumina Sahaja Yoga. Realizată de Carol și Luis Garrido (Marea Britanie), care au făcut timp de 14 ani o muncă de cercetare care, printre altele, a dus la descoperirea mormântului real al poetului, pictorului și profetului William Blake în 2018, expoziția este prezentată în traducere românească și este dedicată S S Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, personalitate care a promovat ea însăși arta lui Blake. Vernisajul are loc pe data de 9 aprilie la ora 17
Intrarea este liberă
Echipa proiectului:
Expoziție alcătuită și documentată de Carol și Luis Garrido
Traducere în limba română de Anca Ionescu și Dragoș Rusu
Corectura: Daniela Iurea
Curator: Viorel Untaru
Povestea expoziției Pictura lui William Blake în lumina Sahaja Yoga, pe care au realizat-o Carol și Luis Garrido începe în anul 1984, la Londra, unde însăși Shri Mataji Nirmala Devi, personalitatea spirituală care a fondat Sahaja Yoga în anii 1970, le prezenta discipolilor în casa ei un album cu picturi de William Blake, în care au fost identificate detalii care descriu canale energetice, chakre, dar și tattwas (principii divine în filosofia vedică) și chiar temele legate de practica detaliată a Sahaja Yoga; o atenție deosebită a fost acordată modului particular în care erau reprezentați Fecioara și Pruncul Isus. Dincolo de mesaje cifrate și de simboluri, picturile lui William Blake emiteau vibrații imense și o bucurie extraordinară, iar entuziasmul lui Shri Mataji a fost molipsitor în întreaga colectivitate. Shri Mataji a vizitat ulterior, împreună cu sahaja yogini din Londra, Galeria Tate Britain, unde fiecare pictură a fost analizată cu mare atenție. Shri Mataji a demonstrat sursa vibrațiilor, iar cei prezenți au fost invitați să le verifice.
Expoziția realizată de Luis Garrido conține conține o selecție de aproximativ 150 de picturi ale lui William Blake prezentate în trei părți, dintre care, la Biblioteca Metropolitană vor fi prezentate 70. Această mică serie de picturi demonstrează că există nenumărate „Reflectări de principii Sahaja Yoga în William Picturile lui Blake”.
Shri Mataji a declarat că „Sahaja Yoga este destinată oamenilor care au o inimă foarte mare, în care Iisus Hristos ar putea fi adorat. De aceea William Blake a spus foarte clar că Anglia ar trebui să fie Ierusalimul”.
Shri Mataji Nirmala Devi, personalitate care a trăit o viață dedicată transformării vieților oamenilor prin descoperirea și dezvoltarea propriei lor naturi spirituale, a dezvoltat tehnica Sahaja Yoga începând cu anii ’70. Această disciplină implică activarea energiei Kundalini, prin care oamenii pot ajunge la o stare de echilibru și pot dezvolta calitățile intelectuale și creative. Shri Mataji a călătorit în întreaga lume timp de peste 40 de ani, ținând discursuri și seminarii și oferind învățături practice pentru mii de oameni. De-a lungul activității sale, Shri Mataji a primit Medalia Păcii a Națiunilor Unite, Premiul Pleiade 1996 (Italia) sau Medalia de aur decernată de Secretariatul „Eco Forum”.
Avocat britanic de origine portugheză, Luis Garrido a făcut parte timp de 12 ani din conducerea Societății Blake din Londra și a realizat o muncă de cercetare (în colaborare cu Societatea Blake și cu Primăria Londrei) privind amplasamentul mormintelor lui William Blake și soției sale, Catherine, identificând locul exact al acestora. A publicat mai multe studii apreciate de cercetătorii din întreaga lume ai operei marelui poet și pictor englez, printre care unul despre Isus Hristos în pictura lui Blake. În prezent, Luis lucrează la un nou proiect de cercetare privind conexiunea dintre filosofia lui William Blake și curentele filosofice tradiționale asiatice. În toată această activitate i-a fost alături soția sa, Carol Garrido (M A) arhitect peisagist, fost membru acreditat al Institutului de Peisagistică și al comitetului Societății Blake.