Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de de Filarmonica de Stat Sibiu, care, în acest an, a invitat cele două producții independente de teatru muzical ale Asociației Culturale Nirmal Art, La serva padrona și Bach, colegul de birou, a căror regie este semnată de Alexandru Pătrașcu. Spectacolul a avut loc în seara zilei de 9 mai la Sala Thalia, unde Orchestra Filarmonicii din Sibiu a evoluat alături de Ieronim Buga (leading continuo) și de sopranele Milița Pantin și Cleopatra David, baritonii Andrei Marinache și Constantin Doppler, basul Ștefan Lamatic și tenorul Sebastian Toșa. Coregrafia a fost semnată de cunoscuta balerină Marina Minoiu. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, care, în acest an, a invitat cele două producții operatice independente ale Asociației Culturale Nirmal Art, La serva padrona și Bach, colegul de birou, a căror regie este semnată de Alexandru Pătrașcu. Reprezentația a avut loc pe 9 mai, de Ziua Europei, la Sala Thalia, unde Orchestra Filarmonicii a evoluat alături de sopranele Milița Pantin și Cleopatra David, baritonii Andrei Marinache și Constantin Doppler, basul Ștefan Lamatic și tenorul Sebastian Toșa sub conducerea muzicală a lui Ieronim Buga (leading continuo). Coregrafia a fost semnată de cunoscuta balerină Marina Minoiu. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Spectacolul s-a dovedit o colaborare optimă între o orchestră simfonică și un proiect independent de operă, al cărei rezultat a fost un eveniment mai complex decât o simplă operă în concert. O producție minimalistă dar modernă, cu regie actualizată și chiar localizată (cu referințe la zona Sibiului), în care soliștii au jucat roluri nu doar le-au cântat, punerea în scenă a celor trei lucrări (La Serva Padrona de Pergolesi , Cantata Țăranilor BWV 212 și Cantata cafelei BWV 211 de Bach) a redefinit experiența operistică într-o interpretare proaspătă și convingătoare, oferind o perspectivă originală, amuzantă dar și profundă a subiectelor abordate. Publicul a fost surprins plăcut de acest demers, descoperind că modernitatea regiei n-a făcut decât să releve actualitatea muzicii compuse acum 300 de ani de Pergolesi și Bach.

Evenimentul a adăugat culoare și condiment stagiunii simfonice tradiționale bazate pe concerte instrumentale și simfonii, prezervând misiunea instituției, cea de promovare a valorilor muzicii clasice. Colaborarea cu Filarmonica Sibiu a fost excelentă pe toate planurile: administrativ, tehnic și artistic. Sala Thalia, cel mai vechi teatru din România, în care muzica lui Mozart era cântată acum mai bine de două secole și unde au concertat Johannes Brahms și Joseph Joachim, a fost un loc care a inspirat pe toți artiștii din spectacol.

Acest proiect operatic a demonstrat încă odată că are un potențial benefic pentru comunitate și pentru toți cei implicați, oferind publicului o experiență neobișnuită, amuzantă la un nivel artistic excelent.

„Anul acesta sărbătorim a 5-a ediţie a Summitului Muzical European, gândindu-ne la ceea ce publicul iubeşte foarte mult la Sibiu - spectacolul de operă. Din mai multe motive am ales să facem într-o singură seară două mini-spectacole de operă, le-am spus noi 'operă de buzunar' şi îl cântăm pe Bach şi Pergolesi", declară Cristian Lupeș pentru Agerpres

https://www.agerpres.ro/cultura/2024/05/10/reportaj-cinci-ani-de-la-summitul-de-la-sibiu-sarbatoriti-in-singurul-bastion-militar-din-romania-transformat-intr-unul-cultural--1292668

La Serva padrona (Giovanni Battista Pergolesi) a fost prima producție de operă a Asociației Nirmal Art și a constituit debutul regizoral al lui Alexandru Pătrașcu. După doi ani de la premieră, timp în care producția a fost invitată și la Festivalul Internațional de Operă Elena Teodorini organizat de Opera Română Craiova, distribuția s-a îmbogățit cu participarea tinerei soprane Milița Pantin, iar rolul Uberto a fost interpretat de Andrei Marinache. Bach, colegul de birou a avut premiera în acest an și constă din punerea în scenă într-o concepție unică a cantatelor BWV 212 și 211 de Johann Sebastian Bach. Alexandru Pătrașcu a răspuns provocării și a realizat o dramaturgie originală care integrează teatral cele două lucrări, iar acțiunea constituită reflectă realitatea contemporană. Spectacolul din 9 mai i-a avut în distribuție pe Constantin Doppler și Sebastian Toșa, care s-au alăturat sopranei Cleopatra David și basului Ștefan Lamatic .

Detalii despre Summitul Muzical European: https://sibiulazi.ro/2024/05/10/video-summit-de-ziua-europei-la-filarmonica-de-stat-sibiu

Ieronim Buga - pianist acompaniator şi membru al mai multor ansambluri camerale

Cleopatra David – soprană, muzicolog și manager de proiect, câștigătoare a Bursei George Enescu în anul 2024

Ștefan Lamatic – bas, colaborează cu Opera Națională din București și evoluează ca solist în stagiunea vocal-simfonică a Filarmonicii bucureștene

Milița Pantin – soprană, membră a Studioului Experimental de Operă Ludovic Spiess

Andrei  Marinache – bariton, membru al Studioului Experimental de Operă Ludovic Spiess

Constantin Doppler – bariton, solist independent cu multiple colaborări internaționale și 50 de premii la competițiile naționale și internaționale.

Sebastian Toșa – tenor, este masterand laAcademia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, colaborează cu Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de Stat din Sibiu etc.

Alexandru Pătrașcu - critic, autorul blogului Despre Opera și corespondent al revistei britanice Opera Magazine

 

Marina Minoiu – balerină internațională, a fost prim-solista la Opera

 Națională București și colaborează cu  The Royal Danish Ballet

 

 

 

 

 

 

În birou cu BacH

 

A trecut o lună de când a avut loc premiera spectacolului Bach, colegul de birou, unde regizorul Alexandru Pătrașcu a reunit cantatele BWV 211 și 212 într-o dramaturgie unică, inspirată atât de libretele lucrărilor, dar și de realitatea imediată.

Într-o clădire de patrimoniu din sectorul 2 (Casa Bolintineanu), locul unde se întrunește comunitatea antreprenorilor români (Romanian Business Club), echipa care a realizat producția independentă de operă La Serva Padrona în anul 2022 a venit cu un nou proiect, în în parteneriat cu Institutul „Goethe” și postul Radio România Muzical.

Cu un titlul situat la granița dintre teaser și spoiler reprezentația a folosit resursele muzicale și umorul textelor scrise acum 300 de ani într-o construcție nouă, originală și care tratează realitatea socială a anului 2024.

 

Dar mai multe despre cum a fost spun cronicile apărute, pe care vă invităm să le răsfoiți.

Ne vom revedea curând !

„Nu știu alții cum au fost, dar pe mine m-a prins jocul acesta. După spectacol, nu mi-am dorit nimic mai mult decât să savurez o cafea bună și cred că a fost una dintre cele mai „armonioase” cafele de care am avut parte; era de parcă mi-aș fi băut cafeaua cu colegul meu de birou, Bach.”

 

Călin Hera: Am fost la „Bach, colegul de birou”. De la BWV la BMW

https://calinhera.com/2024/02/16/am-fost-la-bach-colegul-de-birou-de-la-bwv-la-bmw/

 

„Ovațiile la scenă deschisă au subliniat reușita reprezentației, care a umplut de bucurie sufletele spectatorilor. Casa Bolintineanu, deși un spațiu impropriu pentru manifestări culturale de un asemenea calibru, s-a străduit să fie o gazdă primitoare și a fost înnobilată de acest eveniment.”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România: Bach, colegul de birou” – comedie din muzică de Bach, de mare succes, la Casa Bolintineanu

https://uzpr.ro/06/02/2024/bach-colegul-de-birou-comedie-din-muzica-de-bach-de-mare-succes-la-casa-bolintineanu/

 

 

În interpretarea lor, soliștii vocali din spectacolul Bach, colegul de birou, au reușit să îmbine rigoarea muzicii Baroce (ritmul și tempo-ul părților, unde rolul violoncelului a fost unul de ordonator), cu umorul situațiilor. (Marcel Frandeș, Premiera teatrului muzical Bach, colegul de birou, la Casa Bolintineanu - The Villa din București.)

 

Marcel Frandeș: Premiera teatrului muzical Bach, colegul de birou, la Casa Bolintineanu - The Villa din București.

 

 https://agenda.liternet.ro/articol/28414/Marcel-Frandes/Premiera-teatrului-muzical-Bach-colegul-de-birou-la-Casa-Bolintineanu-The-Villa-din-Bucuresti.html 

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day.

Probabil, la reușită s-a adăugat și caracterul intim și neconvențional al locului, și ora aleasă, ora prânzului, și ziua de duminică. Habar n-am, dar a fost exact senzația aia de made my day. 

 Dana Cristescu - #CoffeeBach, faimosul brand de… muzică. For the best coffee in town, call 0-800-BACH! 

https://www.presshub.ro/coffeebach-faimosul-brand-de-muzica-for-the-best-coffee-in-town-call-0-800-bach-318076/

 

#bach #earlymusic #cafea #coffee #opera #notopera #cantata #chambermusic #regietheater #teatru #comedie #cultureandfun

În birou cu BacH

Ştiri

Această secţiune este goală.

Galerie Foto: Home

Echipa noastră

Muzician, eseist, Cleopatra David a obţinut titlul de Doctor cu o lucrare despre compozitori ai secolului XX inspiraţi de cultura şi muzica indiană, lucrare realizată sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu. A făcut un stagiu de cercetare în India, unde a studiat muzică clasică indiană,...

Newsletter

Pentru a fi la curent cu activitatea noastră, scrieți adresa de email în spațiul de mai jos:

Contactati-ne